Taloyhtiölainojen korot rajussa nousussa, taloyhtiöt voivat neuvotella lainaehtoja uusiksi
Taloyhtiölainojen korot ovat rajussa nousussa, korkomenot voivat moninkertaistua korontarkistuspäivänä. Mikä avuksi, jos asuntokohtaiset lainakulut voivat nousta jopa sadoilla euroilla kuukaudessa?
Eräässä eteläsuomalaisessa rivitaloyhtiössä tehtiin julkisivuremontti vuosina 2015-2016. Yhteenstä 54 rivitaloasunnon yhtiössä julkisivuremontin yhteydessä uusittiin myös kaikki ovet ja ikkunat.
Remontti maksoi noin 4,5 miljoonaa euroa, jota varten taloyhtiö otti lainan. Lainan korko oli tuolloin 0,594 prosenttia, lainaosuus oli noin 30,47 euroa per osake.
Vuoteen 2045 saakka ulottuvaa lainaa on lyhennetty vuodesta 2016 lähtien säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa, myös korko on tarkistettu kahdesti vuodessa. Osa osakkaista maksoi asuntonsa velkaosuuden kerralla pois, suurin osa osakkaista on maksanut, ja maksaa yhä, joka kuukausi rahoitusvastiketta, jolla taloyhtiön remonttilainaa lyhennetään.
Matalan koron aikana esimerkiksi 90 neliön kokoisessa asunnossa rahoitusvastike on ollut kuukausitasolla noin 330 euroa.
Ukrainan sodan laajentuminen helmikuussa 2022 synnytti Eurooppaan energiakriisin ja sen seurauksena inflaatio on kiihtynyt. Euroopan keskuspankki haluaa ”tappaa” inflaation terän, sen vuoksi se on nostanut useamman kerran ohjauskorkoja.
Korot ovat nousseet nyt niin paljon, että eteläsuomalaisen taloyhtiön vuosina 2015-2016 ottaman remonttilainan korko pankin marginaaleihin on nousemassa kesällä arviolta noin 4,7 prosenttiin. Tämä tarkoittaa sitä, että 90 neliön kokoisessa asunnossa rahoitusvastike uhkaa nousta noin 330 eurosta reiluun 860 euroon kuukaudessa.
Selvää on, ettei kotitalouksilla ole juurikaan mahdollisuuksia maksaa useita satoja euroja enemmän kuukaudessa rahoitusvastiketta. Mikä avuksi?
– Korot oletettavasti laskevat, kun inflaation kasvu on nitistetty. Mutta korkojen nousu on akuutti ongelma taloyhtiöiden osakkaille.
– Samanaikaisesti taloyhtiöillä on paineita nostaa hoitovastikkeita kustannusten nousussa, sanoo Länsi-Uudenmaan Säästöpankin luottopäällikkö Tuomo Paaso.
– Pankin tahtotila on, että asiakkaiden kanssa asiat saadaan sovittua. Pankinkin etu on, että taloyhtiöiden osakkaat kykenevät maksamaan remontteja varten otetut lainat. Siksi suosittelen, että taloyhtiöt ovat välittömästi yhteydessä lainan myöntäneeseen pankkiin, hän jatkaa.