Linjasaneerauksen onnistumisen Mika Artesolan kokemuksien mukaan ratkaisee suunnittelu. Jos suunnittelu on tehty hyvin, remontin toteutus onnistuu aikataulussa sekä budjetissa pysyen. Kuva: Mika Artesola

Turkulaisen kerrostaloyhtiön esimerkki todistaa, ettei putkiremontin tarvitse tarjota kauheita kokemuksia

Perinteisen putkiremontin ei tarvitse olla taloyhtiölle kauhua ja kammoa tarjoava kokemus, vaan remontti voi sujua myös suunnitellusti. Tästä hyvä esimerkki on turkulainen kerrostaloyhtiö, jossa linjasaneeraus sujui kuten oli suunniteltukin.

Linjasaneeraus, perinteinen putkiremontti, on taloyhtiön kallein, pisin ja usein myös hankalin korjaushanke. Asukkaille remontti voi tarkoittaa väliaikaista asumista, taloyhtiölle remontti voi tarkoittaa pitkäaikaista pelkoa töiden sujumisesta ja talousarvion pitävyydestä.

Aina linjasaneeraus ei tarjoa asukkaille itkua ja hammasten kiristelyä. Yksi esimerkki onnistuneesta, suunnitelmien mukaan sujuneesta putkiremontista on turkulaisen kerrostaloyhtiön putkiremontti. Se palkittiin syksyllä

Kiinteistöalan hallitusammatilaiset AKHA Ry:n järjestämässä valtakunnallisessa vuoden 2024 linjasaneerauskilpailussa kolmannella palkinnolla.

– AsOy Sairashuoneenkatu 14 linjasaneeraushankkeen yhteydessä toteutettiin strategiseen suunnitteluun ja toteutukseen perustuvaa taloyhtiön tekniikan kunnossapitämistä sekä energian säästämiseen liittyvää aktiivista ja osallistavaa informaatiota, joka näkyy energiankulutuksen vähentymisenä. Yhtiön taloutta on hoidettu ammattitaidolla, todetaan palkitsemisperusteissa.

Kyseessä on vuonna 1969 valmistunut kerrostalo, joka sijaitsee Turun kantakaupungissa reilun kilometrin päässä kauppatorista. Talossa on seitsemän kerrosta, neljässä rapussa on yhteensä 68 asuntoa.

– Taloa on luonnehdittu ”itäsaksalaistyyliseksi”, koska julkisivussa kadun puolelle ei ole mitään erikoista. Sisäpihan puolella talon julkisivu on erilainen, jokaisessa asunnossa on parveke, kertoo Mika Artesola. Hän on taloyhtiön pitkäaikainen hallituksen jäsen ja entinen puheenjohtaja. Hän on ollut mukana myös monen muun taloyhtiön hallitustyöskentelyssä. Artesola on toiminut myös erilaisissa luottamustehtävissä Suomen Kiinteistöliitossa, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomessa ja muissa asumiseen liittyvissä organisaatioissa.

Vuonna 2001 taloyhtiön julkisivut uusittiin, myös kattoa on uusittu.

– Taloyhtiössä on pyritty pitkäjänteiseen toimintaan, remontteja on tehty säännöllisesti tarpeiden mukaan. Näin toimien talossa ei ole korjausvelkaa, Artesola selvittää.

Ensin sukitus

Putkiremontin, linjasaneerauksen, juuret ulottuvat noin kahdeksan vuoden taa. Silloin pohjaviemäri sukitettiin, ja samalla katsottiin putkien kunto.

– Vaikka putket olivat kunnossa, tiedostimme putkiremontin olevan ajankohtaista ennemmin tai myöhemmin. Siksi ryhdyimme hyvissä ajoin selvittämään, millaisia vaihtoehtoja meillä on remontin toteuttamiseksi. Kysyimme myös asukkaiden mielipiteitä, lisäksi tarkistettiin jokaisen asunnon pesuhuoneen kunto. Osa pesuhuoneista oli alkuperäisessä kunnossa, osa oli remontoitu, Mika Artesola kertoo.

Vaihtoehdoissa pohdittiin viemäreiden sukitusta ja käyttövesiputkien uusimista. Taloyhtiö kuitenkin päätyi perinteiseen putkiremonttiin niin, että valurautaviemärit korvattiin muoviviemäreillä ja kupariset käyttövesijohdot korvattiin uusilla kuparijohdoilla. Kupari on osoittautunut

Turussa kestäväksi vesijohtomateriaaliksi, siksi taloyhtiö halusi pysyä kuparijohdoissa.

– Samalla päätettiin uusia kylpyhuoneet. Luksusta kylpyhuoneisiin tuli sen verran, että niihin asennettiin sadevesisuihkut. Vesihanat, lavuaarit ja wc-pöntöt korvattiin perusmallisilla, mutta hyvin toimivilla ratkaisuilla. Laatoituksessa oli tarjolla eri värivaihtoehtoja.

Remontissa asuntoihin asennettiin myös vesimittarit, lisäksi sähköt uusittiin. Asuntoihin asennettiin uudet huoneistokeskukset ja kylpyhuoneisiin asennettiin vikavirtasuojaukset.

– Keittiöt saivat pääosin olla rauhassa, ainoastaan keittiöiden hanat uusittiin, lisäksi keittiöissä tehtiin jonkin verran sähkötöitä, Mika Artesola kertoo.

Taloyhtiö päätti myös remontin yhteydessä uusia antenniverkon, taloyhtiöön tuli myös tietoliikenneyhteys.

Lue lisää vuoden 2024 viimeisestä Kiinteistö&energia -lehden numerosta 8/2024!