Kokeneen isännöitsijä Veikko Meron mukaan perinteiset linjasaneeraukset ovat usein tarpeettomia ja ylimitoitettuja remontteja
Taloyhtiöiden hallitusten jäsenten pitää olla tarkkana, kun ryhdytään suunnittelemaan putkiremonttia. Kokeneen isännöitsijä Veikko Meron mukaan taloyhtiöt teettävät liian massiivisia ja siksi liian kalliita remontteja.
Kun sanotaan sana linjasaneeraus, 35 vuoden ajan isännöinti- ja tilitoimistoyrittäjänä toiminut järvenpääläinen Veikko Mero näkee punaista. Syy reaktioon on selkeä.
– Taloyhtiöt tekevät, usein tietämättömyyden vuoksi, liian massiivisia ja liian kalliita putkiremontteja. Taloyhtiöt yksinkertaisesti menevät liian helposti vipuun, kun remonttia ryhdytään valmistelemaan.
– Tiedän, että isot isännöintiketjut tekevät yhteistyötä suunnittelutoimistojen kanssa. Tavoitteena on tehdä iso remontti, iso projekti, jossa helposti lähdetään purkamaan kaikki pois ja tehdään uusiksi asioita sen enempää miettimättä. Ei pohdita muita korjausvaihtoehtoja ja vielä vähemmän mietitään remontin kustannuksia, Mer-isännöinnin hallituksen puheenjohtaja Mero lataa.
Meron mukaan on erittäin harvinaista, että taloyhtiön putkisto vaatisi linjasaneerauksen, jossa kaikki viemäri- ja vesijohtolinjat ja samalla kylpyhuoneet ja keittiöt kokonaan.
– Putket ja viemärit voidaan remontoida noin 300-350 eurolla per neliö osakorjauksena, josta uusien putkien osuus on noin 200 euroa. Tämä ei kuitenkaan tahdo sopia suunnittelutoimistolle. Ne haluavat, että vesijohtojen sekä viemäreiden lisäksi tehdään varmuuden vuoksi jopa sähköt ja tietoliikennelinjatkin uudelleen, jolloin kustannukset voivat olla jopa 1 500-2 000 euroa neliötä kohti. Isännöintitoimisto saattaa ottaa jopa kolmesta neljään prosenttia urakan hinnasta hallinnointikuluina.
– Jos tälle linjalle lähdetään, koko remontin tavoite vinoutuu. Näin kuitenkin toimitaan, koska halutaan taloudellisia hyötyjä. Kuitenkaan remontoinnissa ei pidä ajatella isännöitsijän ja suunnittelutoimiston palkkioita vaan sitä, mikä on taloyhtiön todellinen tarve ja sitä kautta osakkaiden hyöty.
Mero huomauttaa, että perinteinen linjasaneeraus johtaa siihen, että asukkaat maksavat kahteen kertaan keittiöiden ja kylpyhuoneiden remontit.
– Monesti taloyhtiöiden asukkaat itse pikkuhiljaa remontoivat kylpyhuoneita ja keittiöitä, jotka nekin joudutaan purkamaan. Siksi minusta on järjetöntä, että linjasaneerauksen vuoksi asukas joutuu muuttamaan pois jopa puoleksi vuodeksi, ja sitten maksamaan uudelleen remontoidun kylpyhuoneen ja keittiön.
Valtaosa, reilut 70 prosenttia, Suomessa vuosittain tehtävistä putkiremonteista toteutetaan perinteisellä linjasaneerausmallilla. Tässä perinteisessä putkiremontissa uusitaan uusitaan kiinteistön käyttövesi-, lämmitysvesi- ja viemäriputkien lisäksi märkätilojen vesieristykset, laatoitukset ja vesikalusteet. Koko talon putkiremontti on suomalainen erikoisuus, esimerkiksi Keski-Euroopan maissa putket korjataan asuntokohtaisesti.
Putket rosterista
Veikko Mero kehottaa taloyhtiöiden hallitusten jäseniä olemaan tarkkoina, kun vesijohtojen ja viemäreiden uusiminen alkaa olla ajankohtaista.
– Kaikki lähtee siitä, että ensin taloyhtiössä huolellisesti tutkitaan, millaisessa kunnossa vesijohdot ja viemärit ovat. Kuten todettua, vain hyvin harvoin kunto edellyttää perusteellista linjasaneerausta.
– Tämän jälkeen hyvin tärkeä vaihe on suunnittelijan valinta. Köyhän ei tunnetusti kannata ostaa halpaa, siksi hinta ei voi olla ainoa valintakriteeri. Sen sijaan kannattaa kiinnittää huomiota suunnittelijan osaamiseen selvittämällä aiemmin toteutettuja remontteja.
– Tässä kohtaa kannattaa muistaa, että isot suunnittelutoimistot hakevat isoja remonttikokonaisuuksia, ne ovat niistä kiinnostuneita. Siksi suunnittelijan valinnassa pitää huomioida myös, millaista palvelua on saatavilla.
Mero huomauttaa, että vaikka hyvän suunnittelijan palvelut maksavat muutaman tuhat euroa enemmän kuin jonkin toisen suunnittelijan, hyvä suunnittelija säästää suunnitteluun käytetyn taloudellisen panostuksen moneen kertaan.