
Yhden ravintolan liesituuletin voi kuluttaa energiaa yhden keskikokoisen omakotitalon verran
Kiinteistösijoittaja Areim onnistui puolittamaan neljän ravintolakeittiön energiankulutuksen uudenlaisella suomalaisella innovaatiolla.
Ravintoloiden energiankulutus on suurta. Energianeuvontaa antavan Motivan mukaan suomalaiset ravintolat käyttävät vuositasolla energiaa yhteensä 2 431 gigawattituntia, josta lämmitykseen käytetään 1 600 GWh, aterioiden valmisteluun, kylmäsäilytykseen ja astioiden pesuun 641 Gwh, IV-puhaltimiin 150 GWh ja valaistukseen 40 Gwh.
Yksi suurimmista ”energiasyöpöistä” on liesituuletin, huuva. Yksi huuva voi kuluttaa vuodessa energiaa 15 000 kilowattituntia eli saman verran kuin keskikokoinen omakotitalo vuodessa lämmitykseen – ja ravintoloissa huuvia on yleensä useita. Jopa kolmesta kuuteen.
Suomessa on noin 22 000 ammattikeittiötä, niistä suurin osa sijaitsee osana suurempaa liikekiinteistöä, tyypillisenä esimerkkinä lounasravintolat toimistorakennuksissa. Ravintoloiden energiankulutus on viisi-seitsemän kertaa suurempaa neliötä kohti kuin muissa liikekiinteistöissä, joten kun koko kiinteistön energiatehokkuutta pyritään parantamaan, on myös ravintoloiden energiankäyttö huomioitava suunnitelmissa.
Kiinteistösijoittaja Areim voitti arvostetun Vuoden Energianerokas 2024 -palkinnon onnistuttuaan puolittamaan ravintolakeittiöidensä ilmanvaihdon energiankulutuksen. Palkinnon on myöntänyt työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja Motiva vuosittain järjestettävässä kilpailussa.
Areim toteutti palkitun energiatehokkuushankkeensa yhteistyössä vuokralaisensa, suomalaisen teknologiayhtiö Safera Oy:n, kanssa. Areim päivitti kiinteistöjensä ravintolakeittiöiden ilmanvaihdon Saferan kehittämällä FlowHero- tarveohjausjärjestelmällä, joka huolehtii hyvästä sisäilmasta ilman, että keittiöstä puhalletaan ilmaa ulos turhaan.
Energianhukka pois
Euroopan unionin mukaan rakennukset kuluttavat 40 prosenttia kaikesta energiasta ja aiheuttavat 36 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä, joten kiinteistöalalla etsitään jatkuvasti keinoja energiankulutuksen vähentämiseen. Kyse on myös rahasta. Kiinteistönomistaja säästää, kun lämmitykseen kuluu vähemmän rahaa. Miten ravintolakeittiöiden energiankulutuksen puolittaminen onnistui?
– Perinteinen ilmanvaihdon ohjaus ajastimella ei huomioi keittiön käytön vaihtelua, mikä johtaa ylimitoitettuun poistoilmamäärään ja energiahukkaan, kertoo Saferan kasvujohtaja ja perustajaosakas Henri Andell.
Hän huomauttaa ravintoloiden keittiöiden ilmanvaihdontarpeen vaihtelevan päivän aikana merkittävästi.
– Esimerkiksi, kun keittiössä pilkotaan vihanneksia, ilmanvaihdon tarve on pienempi kuin silloin, kun pannulla paistetaan pihviä, Andell sanoo.
– Yleisesti käytetty ilmanvaihdon ajastinohjaus saattaa hukata lämmitysenergiaa kymmeniä megawattitunteja vuodessa, koska se perustuu laskennalliseen ilmamäärään eikä huomioi mitä keittiössä todellisuudessa tapahtuu. Kun keittiössä vasta valmistellaan tulevaa päivää ennen ravintolan aukioloaikaa, rasvahuuvien on turha puhaltaa ulos lämmitettyä sisäilmaa ajastimien mukaisesti täydellä teholla, hän jatkaa.
Andell nostaa esimerkiksi myös hotelliravintolat, joissa tarjoillaan ruokaa aamusta iltaan, lähes jokaisena päivänä vuodessa.
– Päivän aikana ja sesongista riippuen keittiön käyttöaste vaihtelee, joten ajastimella ohjattu ilmanvaihto joudutaan usein asettamaan täydelle mitoitusilmamäärälle koko päiväksi. Ajastin puhaltaa ulos turhaan tuhansia litroja sekunnissa lämmitettyä ilmaa myös silloin, kun keittiö on vähemmällä käytöllä ruokailujen välissä ja niiden aikana. Tarveohjauksella ilmanvaihtoa voidaan ohjata optimaalisesti jokaisena hetkenä, mikä säästää energiaa.