
– Kiinteistönomistaja valitsi rakennuksen korjaamisen purkamisen sijaan
Huonossa kunnossa ollut Porin Postitalo koki mittavan remontin ja sai purkamisen sijaan uuden elämän. Nyt porilaisten virka-asiat ovat keskittyneet yhden katon alle ja rakennuksen tärkeä hahmo kaupunkikuvassa säilytettiin.
Vuonna 1967 valmistunut, arkkitehti Veikko Malmion suunnittelema Porin Postitalo uudistettiin nykyaikaiseksi toimistorakennukseksi.
Rakennus tunnetaan nyt Porin Leijonana ja sen käyttäjiä ovat valtion ja Porin kaupungin virastot. Viranomaispalveluja haluttiin keskittää saman katon alle, niin asiakaskokemuksen kuin tehokkuuden vuoksi. Tilamuutosprojektista vastasi Senaatti-kiinteistöt ja peruskorjauksesta vastasi kiinteistön omistaja Leijonaverkot Oy. Hankkeen päätoteuttajana toimi Prepon Oy.
– Tarkoituksena oli suunnitella nykyaikaiset toimitilat. Erityistä huomiota haluttiin kiinnittää tilojen toimivuuteen, kestävyyteen, energiatehokkuuteen ja viihtyisyyteen, kertoo ryhmän vetäjänä ja kohteen pääsuunnittelijana toiminut rakennusarkkitehti Antti Korpi, Sarc + Sigge Arkkitehdit Oy:stä.
Muutostyöt alkoivat keväällä 2022 ja valmistuivat loppuvuodesta 2023.
Yhteensovittamisessa haasteita
Kiinteistönomistaja valitsi rakennuksen korjaamisen purkamisen sijaan.
– Ympäristönäkökulmasta on kestävämpää korjata kuin purkaa, kiteyttää Antti Korpi.
Vastaan tuli kuitenkin monia yllätyksiä. Näiden vuoksi rakennuksen osia jouduttiin purkamaan ja muun muassa hormeja suurentamaan.
– Keskeisin haaste oli sovittaa erilaiset toimijat ja käyttäjäryhmät rakennukseen. Esimerkiksi talotekniikka-suunnitelmien jatkuva yhteensovittaminen yhteistyössä muiden suunnittelijoiden kanssa vaati ongelmanratkaisukykyä.
Rakennus toteutettiin RTS-ympäristöluokituksen mukaiseksi, joka tuli ottaa huomioon suunnittelussa ja työmaatoiminnassa.
– Tärkeä lähtökohta työlle oli säilyttää rakennuksen hahmo Porin kaupunkikuvassa sekä kunnioittaa talon alkuperää. Suunnitelmassa korostettiin 1960-luvun rakennukselle tyypillisiä piirteitä, kuten julkisivujen nauhamaisuutta. Korjaustoimet saivat kuitenkin myös näkyä, sillä kyseessä oli niin mittava remontti, painottaa Korpi.