
Isännöitsijä Juha Lunden huolehtii Lallukan Taiteilijakodista
Legendaarisen Lallukan Taiteilijakodin isännöitsijä Juha Lunden viihtyy vapaaaikanaan kulttuurin parissa. Iltaisin aika rientää teatterissa ja viikonloppuisin kutsuvat makuelämykset.
Hän kertoo päivittäisen työnsä koostuvan tavanomaisesta taloyhtiön isännöinnistä.
– Toimenkuvaani Lallukassa kuuluu muun muassa taloushallinto sekä korjauksista ja ylläpidosta huolehtiminen yhdessä vahtimestari Jari Julan kanssa. Samoin kuin laajemmista korjauksista huolehtiminen yhdessä säätiön sekä erityisesti varapuheenjohtaja, arkkitehti Simo Freesen kanssa.
– Luonnollisesti asukkaiden auttaminen ja asioiden järjestäminen säätiön puitteissa kuuluu työnkuvaan.
Lallukan Taiteilijakotisäätiö täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden järjestelyihin osallistuminen tuo isännöitsijälle lisäpuuhaa.
– Talossa on keväällä yleisölle avoimina tapahtumina kymmenen konserttia ja viisi taidenäyttelyä.
– Näiden lisäksi yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin kanssa Lallukka järjestää keväällä teatteriesityksiä. Lallukka Kauppaneuvos Karjalasta -näytelmän pääosassa ovat lallukkalaiset Vesa Vierikko ja Pirjo Luoma-Aho, tarkentaa Lunden.
Aikaa ideoinnille
Juha Lundenin mukaan työssä palkitsevinta ovat onnistumiset ja sellaiset tilanteet, joissa ongelmaan löytyy oiva ratkaisu. Sen sijaan haasteellisinta on ajankäyttö.
– Nyt vanhemmiten aloitan työpäivän vasta kahdeksalta aamulla. Katson kiireellisemmät sähköpostit, käyn jossakin kohteessani muun muassa korjauksen, työmaakokouksen tai katselmuksen merkeissä. Samalla saatan käydä toisessakin lähellä olevassa kohteessa.
– Päivä koostuu neuvotteluista, sähköposteista ja valmistautumisista tuleviin kokouksiin. Siihen sisältyy myös taloussuunnittelua ja erilaisten selvittelyjen tekemistä, kenties myös iltakokous saattaa kuulua ohjelmaan eli normi-isännöintiä.
Ilta- ja viikonlopputöitä Lunden tekee harvemmin kuin aiemmin. Nykyään töiden parissa saattaa vierähtää muutama ilta viikossa, ja joko lauantaina tai sunnuntaina muutama tunti.
– Perjantait ovat kehityspäiviä. Tämä tarkoittaa ulkoilua, liikuntaa ja ajattelua sekä ideointia – kun aivoihin tulee vapaata tilaa.
– Usein toivotan tervetulleeksi vapaa-ajalle tulevat työt, summaa Lunden.
Henkistä kulttuuria
Iltoihin ja vapaa-aikaan kuuluvat vahvasti erilaiset kulttuurielämykset. Teatteri, musiikki ja jalkapallo ovat erityisen lähellä sydäntä.
– Nautin teatterista kahdesta neljään kertaan kuukaudessa. Minulla on oma henkilökohtainen teatterikuraattori puolisoni, joka auttaa valitsemaan sopivimmat esitykset, hymyilee Juha Lunden.
– Pidän hyvin tehdystä teatterista ja draamasta, en juurikaan musikaaleista tai revyistä. Yksi erityisesti mieleeni jäänyt esitys oli Teatteri Avointen Ovien upea näytelmä La Strada. Näytelmä pohjautui Federico Fellinin klassikkoelokuvaan, ja se esitettiin yksinoikeudella Suomen ensimmäisenä näyttämösovituksena.
Näyttämöversion sovitti ja ohjasi Hanna Kirjavainen. Henkistä ravintoa Lunden saa myös 1950 luvun musiikista, kuten Keravan kollin kuuluukin.
– Iltamenojen sovittaminen aikatauluun on joskus melko haasteellista. Teatterin ja musiikin lisäksi käyn eläkkeellä olevana jalkapallovalmentajana katsomassa Helsingin Jalkapalloklubin kotipelit, listaa Lunden.