Etäseuranta näyttää taloyhtiön kaikkien asuntojen lämpötilat reaaliajassa. Kuvassa Kuopion Energian myyntipäällikkö Teemu Tirkkkonen ja kuopiolaisen asuntoyhtiö Puistokatu 12:n hallituksen puheenjohtaja Eila Miettinen. Kuva: Petri Jauhiainen

Järjestelmä pienensi kuopiolaisen taloyhtiön kaukolämpölaskua noin 10 prosenttia

Taloyhtiöt uusivat kiinteistöjen lämmitystekniikkaa nyt innokkaasti. Säätä seuraava tekoäly ohjaa lämmitystä automaattisesti, mikä vähentää energiankulutusta ja säästää rahaa

Energian nouseva hinta on saanut taloyhtiöt modernisoimaan kaukolämpöjärjestelmiään eri puolilla Suomea. Esimerkiksi pelkästään Kuopiossa energiaa säästävä automaatiotekniikka on asennettiin viime vuonna yli 20 taloyhtiöön vuoden 2023 aikana.

– Perinteisessä mallissa lämmitys perustuu aiemmin säädettyyn lämpökäyrään sekä ulkolämpötilaan. Tämä tapa on johtanut usein ylilämmittämiseen, koska lämpökäyriä on lähdetty nostamaan yksittäisten kylmyysvalitusten vuoksi. Yksittäisten asuntojen kylmyys kuitenkin johtuu usein patteriverkon ongelmista, rikkoutunut venttiili on hyvin yleinen syy. Lämpöverkon tasapainottamisella ja venttiilien korjaamisella voidaan poistaa yksittäisten asuntojen kylmyyttä, kertoo Oumanin aluepäällikkö Matias Norberg.

Ouman kehittää älykästä lämmityksen ohjausta yhteistyössä Väre-yhtiöiden eli Kuopion Energian, Alva-yhtiöiden, Savon Voiman ja Lappeenrannan Energian kanssa.

– Koska ulkolämpötilaa mittava anturi on aina asennettu varjon puolelle, lämmityksessä ei ole huomioitu esimerkiksi kevätaurinkoa. Keväällä saattaa päivisin olla vajaat 20 astetta lämmintä ja öisin lämpötila painuu lähelle nollaa astetta. Perinteisessä järjestelmässä asuntoja lämmitetään kaukolämmöllä sen mukaan, että ulkona on koko ajan nolla astetta. Tästä johtuu usein esiintyvä ylilämmittämisen ongelma.

Jatkuvaa tarkkailua

Älykäs lämmitys perustuu lämmönjakokeskukseen asennettavaan säätimeen ja langattomiin antureihin, jotka mittaavat lämpötilaa ja kosteutta asunnoissa. Tekoälysovellus seuraa sääennustetta ja oppii, mikä on sopiva lämmitysveden lämpötila erilaisissa sääolosuhteissa kyseiselle taloyhtiölle.

– Langattomat, asuntoihin asennetut anturit tuottavat koko ajan tietoa lämpötilasta lämmönjakokeskukseen. Järjestelmä ohjaa lämmitysveden lämpötilaa keskiarvon mukaan. Samalla nähdään, onko jossakin yksittäisessä asunnossa liian kylmä, Matias Norberg kertoo.

Langaton tiedonsiirto on toteutettu paikallisen radioverkon avulla, se ei siis toimi internetissä.

– Lämmitysjärjestelmä on internetin välityksellä yhteydessä vain sääasemaan. Lähimmältä sääasemalta tulevat tiedot lämpötilasta, kosteudesta, tuulen voimakkuudesta ja auringon säteilystä. Jos esimerkiksi yöksi on luvassa nopeasti kiristyvä pakkanen, järjestelmä nostaa lämpöä jo etukäteen niin, että lämpötila pysyy huoneistoissa tasaisena, Norberg selvittää.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 5/2024!