Valaistuksella voi korostaa rakennuksen arkkitehtuuria ja hyvin toteutettu julkisivuvalaistus tuo arvokkuutta koko rakennukselle.

– Usein ulkovalaistus on voimakas ja se on kohdennettu väärin

Taloyhtiöiden ulko- ja sisävalaistuksessa ei pidä kiinnittää huomiota vain valonmäärään, vaan myös valotehoon, optiikkaan ja valon väriin.

Taloyhtiöiden ulko- ja sisävalaistuksissa on usein puutteita valon määrässä. Tyypillisesti valaistus on joko liian liian pimeä, kirkas tai häikäisevä. Olennaista on huomioida se, että valaistuksella on monta tehtävää ja valaistus voi vaihdella sen mukaan, mihin tarkoitukseen piha-alueen eri osia käytetään.

– Usein ulkovalaistus on voimakas ja se on kohdennettu väärin. Voimakas valo kohdentuu esimerkiksi sisääntuloihin, autotielle, ikkunoihin tai kulkuväyliin, jolloin se häikäisee asukkaita sekä ohikulkijoita. Ulkona valon pitäisi kohdentua maahan tai muihin pintoihin, sanoo toimitusjohtaja Jukka Asp seinäjokelaisesta KVS Oy:stä.

KVS Oy on valaistukseen ja sähköön sekä -teknologiaan erikoistunut tukkuyritys, joka tarjoaa sekä asiantuntemuksen, tuotteet, suunnittelun että toteutuksen.

Aspin mukaan esimerkiksi rappukäytävien numerovalot voivat olla turhan kirkkaat, jolloin ne häikäisevät.

– Usein taloyhtiöissä on virheenä, että liian pienellä valonlähteiden määrällä yritetään valaista liian suurta alaa, hän kiteyttää.

Ulkovalaistusta kannattaa taloyhtiöissä pohtia monella tasolla. Sisääntuloissa ja kulkuväylillä tulisi olla oma valaistuksensa ja lisäksi pihalla tulisi olla aluevalaistuksensa.

– Sisääntuloissa olennaista on turvallisuus ja valaistuksen tulisi kohdentua esimerkiksi oven lukitukseen, jotta asukas näkee laittaa avaimen lukkoon. Kulkuväylillä liikkumisvalaistus on oltava turvallinen, eikä se saa häikäistä. Aluevalaistus voi tuoda valoa isommalle alueelle, mutta hallitusti, Asp kertoo.

Aluevalaistus on hyvä sijottaa hieman korkemmalle vaikkapa pilareiden päähän. Kulkuväylien valaistuksen voi sijoittaa matalammalle, jolloin se ei osu kenenkään silmiin. Ulkotilojen valaistus tulisi suunnata ylhäältä alaspäin. Valaistuksella voi korostaa rakennuksen arkkitehtuuria ja hyvin toteutettu julkisivuvalaistus tuo arvokkuutta koko rakennukselle. Hyvä valaistus karkottaa myös pitkäkyntisiä.

Langattoman teknologian ansiosta valaistusta voidaan säätää tarpeen mukaan.

– Säädöt voi tehdä kertaalleen, jonka jälkeen automatiikka hoitaa sitä itsenäisesti. Jos olosuhteet muuttuvat, voi kiinteistöhuolto tai sähköalan ammattilainen käydä muuttamassa asetuksia halutunlaiseksi.

Helppo hallita

Vanhoissa taloyhtiöissä ulkovalaistus on usein epätasainen. Jukka Aspin mukaan tämä johtuu siitä, että kupuvalaisimien kuvut ovat ajan saatossa UV-säteilyn takia kellastuneet ja likaantuneet. Vanhoja hehkulamppuja on vaihdettu ledeihin. Vanhan valaistuksen korjaaminen valaisin kerrallaan ei ole taloudellisestikaan kovin mielekästä.

– Kaikkiin vanhoihin valaisimiin ei ole enää edes kupuja saatavissa. Vaikka kupu vielä jostakin löytyisikin, kuvun hinta on useimmiten samaa tasoa kuin uuden valaisimen. Hehkulamppuvalaistus poistuu sitä myöten, kun vanhoja valaisimia menee rikki. Hehkulamput korvataan tänä päivänä käytännössä aina ledeillä, Jukka Asp toteaa.

Ledivalaistuksen hyvänä puolena on se, että sitä on huomattavasti helpompaa hallita kuin hehkulamppuvalaistusta.

– Valon lankeminen oikeaan kohteeseen on ledeillä helppo hallita nykyajan monipuolisilla optiikoilla, joita erilaiset valaisimet tarjoavat. Ledin voi istuttaa samoihin vanhoihin E27-kantaisiin valaisimiin kuin hehkulamputkin, mutta tietysti itse valaisin jää vanhaksi. Yleensä kannattaa uusia kaikki valaisimet yhdellä kertaa, jolloin niiden elinikäkin on samaa tasoa.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 5/2024!