Solnet Group toteuttaa aurinkovoimaloiden suunnittelun sekä asennukset YIT:n asuinrakennuskohteisiin, joiden katoille aurinkovoimaloita asennetaan. Yhtiöt julkistivat yhteistyösopimuksen kesäkuun alussa. Kuva: Solnet

Aurinkovoiman avulla taloyhtiö voi vähentää ostettavan sähkön määrää

Reilut 40 vuotta sitten pieni poika katseli innoissaan ihmeellisen näköisiä levyjä. Ne olivat väriltään syvän sinisiä, ja niissä oli metallinen kehys. Yksi levy oli aika painava, mutta isän avustuksella levyjen kantaminen onnistui. Levyt asennettiin kesämökin katolle, ne olivat aurinkopaneeleita ja ne sähköistivät 1950-luvulla rakennetun kesämökin.

Paneelien sähköntuottokyky oli kuitenkin hyvin rajallinen, mökille vedettiin sähköt pari kesää myöhemmin.

Nyt aikuiseksi varttunut poika asuu rivitaloyhtiössä, jonka katolle asennettiin maalämpöremontin yhteydessä 45 kwp:n aurinkovoimala. Se tuottaa sähköä maalämpöpumpuille. Paneelit ovat muuttuneet paljon reilussa 40 vuodessa, ne pystyvät tuottamaan paljon enemmän sähköä per neliö. Aurinkopaneelien tekninen kehitys onkin tehnyt aurinkoenergiasta yhä houkuttelevamman, ja kannattavamman, vaihtoehdon taloyhtiöille. Aurinkosähkön suosio on kasvanut, nyt vuosittain asennetaan asuintalojen katoille lähes 30 000 aurinkosähköjärjestelmää. Lisäksi paneeleita asennetaan kiihtyvällä tahdilla muun muassa erilaisten toimisto- ja tuotantotilojen katoille.

– Aurinkoenergian hyödyntäminen kiinnostaa yhä useampaa kiinteistönomistajaa, koska aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja ne pystyvät tuottamaan aiempaa enemmän sähköä, sanoo Suomen Aurinkoenergiayhdistyksen puheenjohtaja ja Lähienergialiiton hallituksen jäsen, aurinkovoimaliiketoiminnassa yli 20 vuotta työskennellyt Markus Andersen. Tällä hetkellä hän on Naps Solarin myyntijohtaja.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinnan ja käytön kannattavuuteen vaikuttaa moni asia. Tärkeimpiä ovat järjestelmän mitoitus ja hinta, kulutuspaikan sähkönhinta, auringon säteilymäärä ja paneelien asennus.

– Taloyhtiöissä kannattaa selvittää aurinkovoiman hyödyt sekä kustannukset viimeistään siinä vaiheessa kun tehdään jotakin isoa remonttia.

Monissa taloyhtiöissä aurinkovoimala asennetaan silloin, kun lämmitystapa muutetaan maalämpöön.

– Maalämpökaivot tuottavat lämpöä erittäin hyvin, mutta järjestelmän pumput kuluttavat paljon sähköä. Aurinkovoiman avulla taloyhtiö voi vähentää ostettavan sähkön määrää.

Aurinkovoimala on pitkän ajan investointi. Se vaatii suuren alkuinvestoinnin, usein ivestointisijoitus maksaa itsensä takaisin jo noin kymmenessä vuodessa, minkä jälkeen järjestelmä tuottaa puhdasta voittoa taloyhtiön osakkaille vielä vuosikymmenten ajan. Hyvin hoidettuna ja ammattitaitoisesti asennettuna aurinkovoimalan käyttöikä voi olla jopa lähes 50 vuotta.

Kaksi tapaa

Taloyhtiö voi hyödyntää eri tavoin aurinkopaneelien tuottamaa sähköä. Yleisintä on aiemmin ollut, että taloyhtiö omistaa ja ohjaa järjestelmää ja hyödyntää tuotannon kiinteistösähkön kulutuksessa. Kiinteistösähköä on esimerkiksi hissien, ilmastoinnin, yhteisten tilojen valaistuksen, keskuslämmitysjärjestelmän ja taloyhtiösaunan käyttämä sähkö.

Jatkossa aurinkosähköä jyvitetään yhä useammin myös asukkaiden käyttöön aurinkosähkön hyvityslaskennalla.

Toinen vaihtoehto on perustaa energiayhteisö ja hyödyntää hyvityslaskentapalvelua. Siinä aurinkopaneelien tuottama sähkö jaetaan tasan taloyhtiön asuntojen kesken.

Hyvityslaskennan mahdollistaa vuonna 2021 voimaan tullut lakiuudistus, jonka myötä hyvityslaskenta on mahdollista jokaisessa taloyhtiössä vuonna 2023.

Lue lisää Kiinteistö ja energia -lehden numerosta 4/2024!