– Aurinkopaneelien asennuksissa pitää huomioida tuulikuorma ja lumikuorma, sanoo TTS Työtehoseuran rakentamisen yksikön johtajana työskentelevä Mauri Konttila.

– Aurinkopaneelien asennus ei saa vaurioittaa kattoa eikä mitään muutakaan talon rakennetta

Aurinkopaneelien kysynnän kasvaminen lisää myös paneeliasentajien tarvetta. TTS Työtehoseura aloitti aurinkopaneeliasentajien kouluttamisen vajaat kaksi vuotta sitten.

Lähes 90 prosenttia aurinkopaneeleista asennettu väärin. Tällaiseen hätkähdyttävään, samalla myös pelottavaan johtopäätökseen tuli viime vuonna Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka tutki aurinkopaneelien asennuksia.

Tukesin tarkastamia kohteita oli yhteensä 45. Tarkastuksissa havaittiin, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti. Valmistajan asennusohjeita ei aina noudateta, johtojärjestelmiä asennetaan virheellisesti ja turvallisuuden varmistavat käyttöönottotarkastukset ovat usein puutteellisia.

Vihreä siirtymä, sähkön hinnan nousu ja tarve säästää energiaa ovat lisänneet voimakkaasti kuluttajien kiinnostusta hankkia kiinteistöönsä aurinkosähköjärjestelmä. Samanaikaisesti aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet, joten moniin taloyhtiöihin ja pientaloihin on asennettu aurinkovoimala.

Omaan pientaloonsa aurinkovoimalaa ryhtyi suunnittelemaan myös TTS Työtehoseuran rakentamisen yksikön johtajana työskentelevä Mauri Konttila.

– Samalla rupesi kiinnostamaan, miten aurinkopaneelit asennetaan. Miten asennuksissa huomioidaan esimerkiksi tuulikuorma ja lumikuorma? Millaisia kiinnikkeitä käytetään? Miten kiinnikkeet asennetaan katolle niin, ettei vesikatto vaurioidu? Asiaa selvitellessäni kävi ilmi, ettei Suomessa ole ohjeistusta aurinkopaneelien asennuksille.

Saksassa aiemmin työurallaan työskennellyt Konttila käänsi seuraavaksi katseensa Keski Eurooppaan, ja sieltä löytyi ohjeistusta.

– Keski-Euroopan maat ovat tehneet paljon aurinkopaneeleihin liittyviä ratkaisuita. Esimerkiksi Saksasta löytyi sekä virallisia että yleisiä ohjeita, jotka eivät ole tuote- eivätkä merkkiperusteisisia. Löytyi myös ohjelmistoja, joiden avulla voi tehdä aurinkopaneeliasennuksien lujuuslaskelmia. Suomessa tällaisia ohjeita ei ollut, ei ollut myöskään lujuuslaskelmaohjelmistoja.

– Ryhdyin miettimään, onko Suomessa aurinkopaneeleita myyvillä ja niitä asentavilla yrityksillä riittävästi tietoa sekä osaamista paneelien kiinnittämisestä. Näistä havainnoista syntyi ajatus siitä, että Suomeen tarvitaan aurinkopaneelien asentajien koulutusta.

Vastuu urakoitsijalla

Mauri Konttila painottaa asennuskoulutuksen tärkeyttä. Aurinkosähköjärjestelmien kauppa käy nyt kuumana ja alan asennusliikkeillä on kädet täynnä töitä. Asentajista on pulaa, toimitusajat venyvät ja moni yritys on kiireen keskellä myös aidon osaamisongelman äärellä.

– Kova kysyntä on toisaalta houkuttanut markkinoille myös monen tasoisia tekijöitä. Niinpä asennuksia tehdään pitkälti laite- ja komponenttitoimittajien ohjeilla, jopa pelkästään mutu tuntumalla, Konttila huomauttaa.

Tukesin raportin mukaan aurinkopaneeliasentajille on epätietoisuutta toimintaa koskevista säädöksistä ja teknisistä vaatimuksista. Sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta on olennaista, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa noudatetaan standardien turvallisuusvaatimuksia sekä laitteiston osien valmistajien antamia asennusohjeita. Virheelliset asennukset voivat aiheuttaa tulipalon ja sähköiskun vaaraa.

Vastuu siitä, että aurinkosähköjärjestelmän asennustyö täyttää kokonaisuudessaan sitä koskevat vaatimukset on yksiselitteisesti järjestelmän asentaneella sähköurakoitsijalla.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 7/2024!